
Wat is de beste slaaphouding?
Zo slaap je beter en word je zonder pijn wakker
We staan er vaak niet bij stil, maar hoe je slaapt – letterlijk hoe je ligt – heeft een enorme invloed op je gezondheid. Een verkeerde slaaphouding kan leiden tot rugklachten, stijve spieren of zelfs hoofdpijn. In deze blog nemen we je mee in de wereld van slaapposities. Wat is nu echt de beste slaaphouding? En waar moet je op letten bij rug- of nekklachten? Onze slaapexperts geven tips en adviezen waarmee jij comfortabeler én gezonder slaapt.
Waarom is je slaaphouding zo belangrijk?
Tijdens je slaap herstelt je lichaam. Spieren ontspannen, je wervelkolom komt tot rust en je hersenen verwerken de dag. Maar als je lichaam ’s nachts niet goed ligt, verstoort dat dit herstelproces. Een slechte slaaphouding kan leiden tot:
- Lage rugpijn of nekklachten
- Slechte nachtrust of vaak wakker worden
- Hoofdpijn of tintelingen in armen en benen
- Vermoeidheid overdag
Een goede slaappositie – in combinatie met het juiste matras en hoofdkussen – zorgt ervoor dat je lichaam optimaal ontspant.
De beste slaaphouding bij lage rugpijn
Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht, en je slaaphouding kan het verschil maken tussen verergering of verlichting. De zijligging met opgetrokken knieën en een kussen tussen de benen wordt vaak als beste houding bij lage rugpijn gezien. Deze houding houdt je bekken stabiel en je wervelkolom in een neutrale positie.
Ook slapen op de rug met een klein kussen onder de knieën kan verlichting geven. Hierdoor wordt de spanning op je onderrug verminderd.
Tip: heb je regelmatig last van rugpijn? Bekijk dan onze collectie matrassen met ergonomische ondersteuning.

De beste slaaphouding bij nekpijn
Bij nekpijn is vooral je hoofdkussen belangrijk, maar ook je houding speelt mee. Slaap je op je zij of op je rug? Dan kun je met het juiste kussen je nek goed ondersteunen, zodat je wervelkolom recht blijft.
Buikslapen is in dit geval echt af te raden. Hierbij draai je je nek langdurig naar één kant, wat voor overbelasting zorgt.

Slaapposities: voordelen en nadelen op een rij
Zijslaper
De zijligging is de populairste slaaphouding in Nederland – en dat is niet voor niets. Deze houding is goed voor de uitlijning van je rug en nek, en vermindert snurken. Let er wel op dat je schouder en heup goed ondersteund worden.
Rugslaper
Slapen op je rug wordt vaak als het meest neutraal beschouwd. Je gewicht wordt gelijkmatig verdeeld en je wervelkolom ligt recht. Gebruik wel een ondersteunend kussen dat je nek niet omhoog duwt.
Buikslaper
Ben je een buikslaper? Dan ben je niet de enige – maar het is niet de beste keuze. Deze houding zorgt vaak voor spanning in de onderrug en nek. Als je niet anders kunt, gebruik dan een dun kussen en overweeg een kussen onder je bekken voor extra ondersteuning.
Hoe weet je wat de beste houding voor jou is?
Er is geen ‘one size fits all’-antwoord. De beste slaaphouding is afhankelijk van je lichaam, je klachten en persoonlijke voorkeur. Heb je geen klachten? Dan hoef je je houding niet per se te veranderen. Maar heb je regelmatig rug- of nekpijn, dan kan het de moeite waard zijn om je slaappositie aan te passen.
Slaaphouding verbeteren? 5 tips van onze experts
- Investeer in een goed matras
Een matras dat past bij jouw lichaam én slaaphouding maakt een wereld van verschil. Doe de lichaamsmeting voor een persoonlijk afgestemd matras. - Kies het juiste hoofdkussen
Voor elke houding is er een geschikt kussen. Te hoog of te zacht? Dan ligt je nek niet goed. Laat je adviseren in onze showroom. - Gebruik een lichaamskussen
Dit helpt bij de zijligging om stabiel te blijven liggen, en voorkomt dat je ’s nachts onbewust draait. - Vermijd slapen op je buik
Zeker bij klachten aan rug of nek. Probeer langzaam over te stappen op zij- of rugligging. - Kom langs voor persoonlijk slaapadvies
Onze slaapadviseurs helpen je graag bij het vinden van de juiste combinatie van houding, matras en kussen.
Conclusie: wat is de beste slaaphouding?
De beste slaaphouding is de houding waarbij jouw lichaam het beste tot rust komt – zonder pijn of stijfheid. In het algemeen geldt: de zijligging (met eventuele ondersteuning) of rugligging zijn het meest ergonomisch. Bij rugpijn of nekklachten loont het echt om kritisch te kijken naar je houding én je bed.
Klaar om weer uitgerust wakker te worden?
Bij Geertsema Slaapcomfort staan we klaar om jou te helpen met eerlijk, persoonlijk slaapadvies. Maak een afspraak in onze showroom of bekijk onze collectie online. Samen zorgen we voor een betere, herstellende nachtrust.